Dásně jsou klíčem ke zdravým zubům. Pečujete o ně správně?

Dásně jsou klíčem ke zdravým zubům. Pečujete o ně správně?

Zdravé dásně jsou základním předpokladem ke zdraví zubů i celé dutiny ústní. Ačkoliv čištění zubů většina z nás pozornost věnuje, stav dásní spousta lidí přehlíží a dokonce se na nich při čištění dopouštíme těch největších chyb. Jak tedy o dásně pečovat, jak čistit prostor mezi dásněmi a zuby a jak poznat varovné příznaky onemocnění dásní? Přečtěte si v našem článku.

 

Proč jsou dásně tak důležité a jak vzniká jejich poškození?

Dásně slouží jako závěsný aparát zubů. Jejich zánět či poškození mohou vést k odhalení zubních krčků, tvorbě zubního kazu a v pokročilých stádiích až k vypadnutí zubu. Hlavní příčinou onemocnění dásní je špatná ústní hygiena a chyby při čištění zubů.

Pokud pomineme absenci ústní hygieny, nejčastější příčinou zánětu dásní je nadměrný tlak na zubní kartáček a používání kartáčku s tvrdými štětinami. Při čištění zubů takovým kartáčkem si můžete dáseň poranit, aniž si toho všimnete. Plak na okrajích dásní je přitom potřeba odstraňovat velmi důkladně, protože jeho usazování vede právě k zánětu dásní a tvorbě zubního kazu. Jenže kartáček s tvrdými vlákny plak zatlačí směrem k dásním nebo do mezizubních prostor místo toho, aby jej vyčistil.

 

Pro zdravé dásně je zásadní správný kartáček

Jak si tedy tolik náchylné prostory mezi dásní a zubem vyčistit tak, aby byly dokonale čisté, a zároveň dásně netrpěly? Odpověď je jednoduchá – používáním zubního kartáčku s měkkými vlákny. Rozhodně se nemusíte obávat, že by měkká vlákna nedokázala zubní plak efektivně odstranit. Ba právě naopak. V současné době stomatologové i dentální hygienisté jednoznačně doporučují vlákna měkká.

Zubní kartáček Nanoo disponuje extra měkkými, a zároveň hustými vlákny, takže o vaše zuby i dásně bude pečovat s maximální efektivitou a tolik potřebnou šetrností. Zubní plak, na rozdíl od kartáčků s tvrdými vlákny, precizně odstraní a riziko poranění dásní se sníží na absolutní minimum. Více o výhodách zubního kartáčku Nanoo se dočtete v článku Zubní kartáček NANOO je navržen pro tu nejcitlivější péči o zuby.

 

Zdravé dásně nikdy nekrvácí

Na závěr se podívejme na to, jak mají zdravé dásně vypadat a co je naopak varovným příznakem poškození dásní. Zdravé dásně mají světle růžovou barvu, jsou pevné a mají vlnitý profil. Rozhodně nikdy nedochází k jejich krvácení, ať u čištění zubů, návštěvě dentisty nebo chroupání jablka.

Právě krvácení dásní je prvním varovným příznakem onemocnění. K němu se přidává bolest i citlivost dásní a otok, který se projevuje začervenáním nebo i bulkami. Nemocné dásně doprovází i nepříjemný zápach z úst. Později pak dojde k odhalení zubních krčků. Jestliže máte podezření na zánět dásní, kontaktujte svého stomatologa a pokud zatím nepoužíváte vhodný zubní kartáček s měkkými vlákny, co nejdříve začněte.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz