Tipy na využití vyřazeného zubního kartáčku

Tipy na využití vyřazeného zubního kartáčku

Trendem dnešní doby je ekologický přístup k našemu okolí. K tomuto trendu patří využití vyřazených různorodých věcí každodenní potřeby k jinému účelu. Během našeho života použijeme velké množství zubních kartáčků. Díky bakteriím, které se na kartáčkách z ústní dutiny uchytí, a díky opotřebování štětinek zubního kartáčku se doporučuje kartáček po 2-3 měsících vyměnit za nový. Většina z nás kartáček po této době bezmyšlenkovitě vyhodí. I když se kartáček po nějaké době nedá použít k původnímu účelu, můžete ho v domácnosti využít k mnoha jiným činnostem. K čemu všemu lze zubní kartáček použít si povíme.

Úklid domácnosti

Podoba kartáčků vybízí k jejich využití při úklidu domácnosti. Málokdo patrně touží se zubním kartáčkem v ruce drhnout podlahu celého bytu. Nicméně v každé domácnosti najdete prostory, které se budou po zásahu zubního kartáčku blýskat a vám námahou neupadne ruka.

Kartáček využijete například k čištění kohoutků. Za pomoci měkkých štětinek a malé velikosti kartáčku zajedete do všech záhybů kohoutků a snadno je očistíte od vodního kamene. Pečlivé čištění využijí i spáry dlaždiček ve vaší koupelně či kuchyni. Ve spárách dlaždiček má tendenci se usazovat vodní kámen a špína. Zubní kartáček se do spár mezi dlaždičkami dostane snadno a za pomoci k tomu určených čistících prostředků půjde vodní kámen i špína rychle pryč. Využít k čištění můžete i po domácku vyrobené čistící prostředky. Oblíbená a zároveň účinná je směs jedlé sody a octa, z které můžete vyrobit hustou pastu (pastu naneste na spáry a nechte cca půl hodiny působit) a za pomoci zubního kartáčku půjde vodní kámen a špína dolů sama.

Zubní kartáček využijete i v kuchyni. Nejen na kohoutek ve dřezu nebo dlaždičky, ale i na kuchyňské vybavení. Velikost kartáčku nahrává k využití čištění všech záludných zákrutů struhadla, lisu na česnek nebo strouhacích kotoučů mixéru. Malá velikost kartáčku a měkké štětinky snadno proniknou do všech záhybů a štěrbin a kuchyň i kuchyňské vybavení se budou jen blýskat.

Kartáček využijete i při vaření, je totiž vhodný například k očištění zeleniny nebo ovoce. Některé plody potřebují jemné zacházení, a právě měkké štětiny zubního kartáčku jsou k očištění vhodné.

Využití kartáčku při zahradničení

Vypulírovat vyřazeným kartáčkem kuchyň a koupelnu vás patrně již napadlo, a i jste to párkrát zkusili. Přemýšleli jste i nad využitím kartáčku na zahradě? Kromě drhnutí záhybu zahradního nábytku nebo spár dlaždiček na terase nebo balkonu lze využít kartáček i při samotném zahradničení. Dlouhá a úzká rukojeť kartáčku je vhodným pomocníkem při sázení a setí. Pokud sázíte spíše příležitostně a nechcete si pořizovat zvláštní zahradnické vybavení, vyřazený kartáček přijde vhod. Za pomoci rukojeti kartáčku vyhlubte dírky pro nové sazeničky nebo větší semena (fazole a hrášek, dýně nebo slunečnice).

Štětiny kartáčku využijete i při opylování rostlin, především pokud pěstujete zeleninu na místě, kam se hmyz jen tak nedostane (například skleníky nebo fóliovníky). Klasický zubní kartáček je k takové činnosti vhodný více než kartáček elektrický. Vibracemi elektrického kartáčku snadněji a nechtěně poškodíte rostliny.

Napadla vám úrodu plíseň nebo nějaký jiný nepřítel zeleniny a rostlin? Za pomoci kartáčku můžete snadno nanést na rostliny fungicidy nebo pesticidy. Hlava kartáčku s hustými štětinami udrží tekutinu a tu snadno přenesete na zasažená místa na listech nebo stonků rostlin.

Ekologie a využití již vyřazených věcí je poslední roky velké téma. Kartáčky je důležité pravidelně měnit a stávají se postupně odpadem, který lze ovšem různými způsoby využít v domácnosti a na zahradě. Před tím, než kartáček po čištění chrupu definitivně vyhodíte, zamyslete se, zda byste ho párkrát nevyužili ještě na něco dalšího. Díky jeho velikosti a jemným štětinkám se nabízí úklid specifických částí domácnosti, například kohoutků nebo spár mezi dlaždičkami. Na zahradě kartáček využijete k sázení rostlinek a semen nebo k opilování. Využít lze kartáček i k čištění nánosů špíny za nehty po práci na zahradě. Využití je opravdu široké. Nanoo kartáčky disponují hustými štětinami, jejich využití při čištění domácnosti se tak nabízí samo.

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz