Tipy na přírodní bělení zubů

Krásný bílí úsměv je snem mnoha lidí. Existuje mnoho způsobů, jak docílit hezkého úsměvu bez tmavých flíčků a výrazně zažloutlých zubů. Zabarvení zubů je do značené míry dáno geneticky, a také stravou a pitím. Barvu zubů ovlivňuje pití a jídlo s výrazným pigmentem, jako třeba kakao, černý čaj, káva nebo červené víno. Zářivý úsměv můžete vyřešit jak návštěvou dentální hygieny, tak si k němu můžete pomoci doma za pomoci bělící pasty, která vám s pomocí jemným a kvalitním kartáčkem pomůže.

Pomoci si můžete i přírodními přípravky, které najdete doma nebo seženete v běžném krámě. S domácími čistícími přípravky zubů ovšem opatrně, při častém použití přírodních čistících prostředků si nechtěně můžete lehce poškodit zubní sklovinu. I při domácím bělení zubů tedy platí heslo – všechno s mírou. Jaké přírodní prostředky existují a jak moc být opatrní při jejich použití si povíme.

Tip číslo 1 – jedlá soda

Jedlá soda je univerzálním pomocníkem v domácnosti. Mimo jiné má bělící účinky, což je také důvodem, proč je obsažená v mnoha čistících prostředcích nebo i zubních pastách. Jedním z nejjednodušších způsobů, jak sodu využít při bělení zubů je nasypat si trochu sody na kartáček a začít zuby čistit. Vyrobit si můžete ze sody i „pastu“, a to za pomoci 2 lžiček vody a 1 lžičky sody. Vzniklou pastou zuby krásně vyčistíte a drsnější struktura této pasty pomůže s odstraněním plaku a zažloutlých skvrn.

V návodech na přípravu podobné pasty se občas doporučuje využít třeba i citron. Taková směs vám sice s odstraněním zažloutlé barvy a nežádoucích skvrnek pomůže poměrně efektivně, ale zároveň díky drsnější struktuře v kombinaci s kyselinou z citronu může nenávratně poškodit a ztenčit sklovinu.

Pokud se rozhodnete využít jedlou sodu pro občasné bělení zubů, využijte ji za pomoci kartáčku s jemnými štětinami, abyste zmenšily šance na poškození zubní skloviny. Díky hustým a jemným štětinám je tak vhodný Nanoo kartáček. Při čištění zubů za pomoci sody netlačte příliš silně na chrup, vzniklá pasta nebo i samostatná soda na kartáčku je dostatečně drsná, aby fungovala, jak má. Také doporučujeme nevyužívat sodu právě z tohoto důvodu pro čištění zubů příliš často.

Tip číslo 2 – jahody a ananas

Ano, zní to zvláštně, ale i toto ovoce vám může pomoci k zářivějšímu úsměvu. Jahody a ananas obsahují látky, které pomáhají odstranit zažloutnutí. K hezkému úsměvu si tak pomůžete i pouhým zobáním tohoto ovoce. Pro efektivnější čištění zubů za pomoci tohoto ovoce si opět můžete pomoci jedlou sodou. Jahody či ananas rozmixujete a smícháte se sodou a za pomoci vzniklé pasty a opět kartáčku s jemnými štětinami si pár minut čistěte zuby. Při využití takto vzniklé pasty buďte opět opatrní na přílišné tlačení na zuby, a to i za pomoci kartáčků s jemnými štětinami, aby nedošlo k nechtěnému poškození zubní skloviny. Stále také platí pravidlo nevyužívat jakoukoliv přírodní pastu se sodou příliš často.

Tip číslo 3 – jablečný ocet

Jablečný ocet obsahuje kyseliny, které ničí bakterie a přispívají k bělejším zubům. Nevýhodou může být změkčování zubní skloviny, tudíž opět platí pravidlo – všechno s mírou. Jablečný ocet stačí chvíli poválet v puse, abyste docílili správného efektu.

Tip číslo 4 – kokosový olej

Kokosový olej najdeme v mnoha českých kuchyních a koupelnách. Mnoho lidí ho běžně využívá k běžnému vaření nebo péči o pleť a vlasy. Lze ho využít ale i k léčbě infekce v ústech. Stačí k tomu jednou za pár dní povalovat kokosový olej zhruba 15 minut v ústech. Kromě odstranění bakterií docílíte i jemného bělení zubů.

Mít bílé zuby je snem mnoha lidí. Mezi nejefektivnější a nejbezpečnější způsoby, jak docílit zářivého úsměvu je návštěva zubní hygieny, kde vám odborně zuby vyčistí a vybělí. Pomoci si můžete i prevencí, tedy omezením konzumace červeného vína, kávy nebo černého čaje. Pomůže i konzumace těchto nápojů za pomoci brčka tak, aby vaše zuby co nejméně přišli do kontaktu s nápoji s výrazným pigmentem.

Přírodní bělící metody za pomoci jedlé sody, citronu, ananasu či jahod jsou poměrně efektivní, ale je třeba být opatrní. Při příliš častému použití těchto prostředků a přílišnému tlačení na kartáčku na zuby si můžete nenávratně poškodit zubní sklovinu. Za pomoci návštěv dentální hygieny, kvalitní zubní pasty, Nanoo zubního kartáčku s jemnými štětinami, občasného využití přírodních prostředků k bělení zubů můžete docílit krásných bílých zubů.

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz