Péče o dětské zuby

Pravidelné čištění zubů je důležité kvůli zlikvidování zubního plaku a bakterií, které se v ústní dutině vyskytují a napomáhají vzniku zubního kamene a kazů. Pro dospělé lidi je čištění zubů alespoň 2x denně samozřejmostí, kterou mají zautomatizovanou a zařazenou do své každodenní rutiny. I pro děti by mělo jít o pravidelnou aktivitu, kterou se musí postupně učit a zvykat si na ni. Jak by měla vypadat ideální péče o dětské zuby a kdy by se s ní mělo začít? V článku si vše povíme.

Češtění prvních zoubků

První zoubky se dětem klubou kolem půl roku a ano, již o tyto zoubky je třeba začít pečovat co nejdříve. Jedním z důvodů je ryze praktická část, i na těchto prvních zubech se poměrně záhy začíná tvořit plak. Dalším důvodem je i to, aby si dítě na kartáček a samotnou činnost postupně zvykalo. Pro takto malé děti je přirozené, že téměř vše zkoumají ústy, je tak dobré jim pořídit menší dětský kartáček prostě jen na hraní a žužlání. A párkrát za den do hraní si s dítětem zařadit cílené přejetí zoubků kartáčkem. Mezi půl rokem a rokem dítěte byste také měli zvládnout první návštěvu zubního lékaře.

Čištění zubů ve věku 3-6 let

Děti ve věku 3-6 let mají již všechny zuby vyklubané, je tak třeba o ně pečovat už opravdu důsledně. Dítě by si v tomto věku mělo již fixovat správné technice čištění zubů a čistit je pravidelně. Už i proto, že děti v tomto věku přicházejí na chuť sladkým dobrotám, které jak všichni víme, jsou jedním ze zdrojů zubních kazů. Ideálním způsobem je přiložení štětinek kartáčku na spodní stranu zubů v místě dásně pod úhlem 45 stupňů a pomalým pohybem posouvat kartáček ke žvýkací ploše zubu. Žvýkací plochu zubu čistěte pak krouživými pohyby. I pro takhle malé děti můžete vybírat z Nanoo kartáčků. Kartáčky jsou lehké a tvarované tak, aby se dobře drželi v ruce jak dětem, tak dospělým. Z nabídky také brzy budete moci vybírat mezi kartáčky uzpůsobené přímo dětem.

Čištění chrupu od 6 roků

Kolem 6 roku se postupně začnou zuby měnit, a i v této fázi je důležité zuby čistit. Určitě nespoléhejte na to, že se tzv. dětské zuby nakonec vymění a péče o ně není proto až tolik nutná. Důležité je mimo jiné to, aby si děti v tomto věku měly již vytvořené správné návyky pro čištění zubů, aby pak díky vhodné péči byly druhé zuby co nejdéle v perfektním stavu. Ideální tak je i pro menší děti pořídit již některý z barevných a jemných Nanoo kartáčků, které jsou lehké a štětinky jsou velice jemné, nehrozí tak, že si děti kupříkladu poškodí dásně, když v „zápalu boje“ více přitlačí.

Motivace k čištění zubů

Na trhu existuje celá řada dětských zubních past, není tak problém vybrat vhodnou zubní pastu, která dětem bude i „chutnat“. A jak kromě dobré pasty děti namotivovat k čištění zoubků? Děti rády kopírují své okolí, je proto důležité, aby jim i rodiče šli při čištění zubů příkladem. Pořídit můžete i komiksové a „naučné“ knihy s tématikou čištění zubů. Na trhu je velké množství různých knížek pro děti, vysvětlující hravou formou, proč je důležité čištění zubů. Lze nalézt i řada říkaček nebo krátkých videí, které poutavým způsobem dětem vše vysvětlí, namotivují je k čištění zoubků a pomůžou se správnou technikou. Nechybí ani mobilní aplikace, které při čištění zubů s dětmi a jejich rodiči postupují krok za krokem.

Čištění zubů je pro většinu lidí pravidelnou a nedílnou součástí dne. Nejde ovšem o samozřejmost, ale o aktivitu, kterou je třeba se učit už u prvních zoubků. Půlroční děti s pár zoubky si s kartáčkem spíše hrají, starší děti se všemi zuby o ně již musí pečovat smysluplně a cíleně se správnou péči o zuby učit. Motivovat děti k čištění zubů a naučení správné techniky není jednoduché, s kvalitním kartáčkem, chutnou zubní pastou, s pevnými nervy a kupříkladu nějakou říkačkou lze vše postupně zvládnout.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz