Péče o chrup po vytržení zubů

Péče o chrup po vytržení zubů

Mít ústa plná zubů není až tak samozřejmé, jak se mnohým z nás může zdát. Pokud si vlastní zuby chceme udržet co nejdéle, je důležitá správná péče o ně. Čas od času se bohužel stane, že některý ze zubů musí pryč. Důvodů může být mnoho. Stejně jako stárne celé tělo, stárnou a opotřebovávají se i naše zuby. O některé zuby tak mnoho z nás přijde vlivem pokročilého věku. O některé můžeme přijít vlivem infekce v ústní dutině, rozrostlého kazu nebo v důsledku úrazu čelisti. Poněkud zákeřně se můžou chovat například zuby moudrosti, ty se často vytrhávají záhy po jejich vyklubání. Tak jako tak, důvodu k vytrhnutí neboli k extrakci zubu, může dojít z mnoha důvodů. Základní průběh vytrhnutí zubů, a především následnou péči o chrup po extrakci zubu si popíšeme.

Postup vytrhnutí zubu

O detailním průběhu trhání zubu a také o důvodech, proč je to třeba, vás informuje váš zubař. K trhání zubů může vést více důvodů, což může mít svá specifika při průběhu trhání. V případě, že bude třeba vytrhnout zubů více, může dojít k plné anestezii. Pokud je třeba vytrhnout jen jeden zub, bude s velkou pravděpodobností stačit lokální anestezie. Mezi základní doporučení při péči o chrup před plánovaným trháním zubu je jejich čištění jemným kartáčkem (aby nedošlo k zbytečnému dráždění dásně) s antibakteriální zubní pastou. Perfektní volbou pro péči je tak Nanoo kartáček, který disponuje měkkými a antibakteriálními štětinami. Minimálně 12 hodin před zákrokem je také doporučeno nekouřit a nepít alkohol. V případě plné anestezie se většinou zmíněných 12 hodin před zákrokem také nedoporučuje jíst.

Samotné trhání zubů je pro zubaře rutinní záležitostí, nemusíte tak mít z ničeho obavy. Po aplikaci anestezie při samotném trhání patrně ucítíte jistý pohyb v dásni, samozřejmě bezbolestný. Doktor vám ránu okamžitě vyčistí a začne s prvotním chlazením poraněného místa. Je možné, že vám dáseň lehce nateče, především pokud dojde k trhání zubů moudrosti. Během pár hodin nebo několika málo dní dáseň postupně splaskne.

Péče o zuby po trhání

Hygiena úst po trhání zubu je obzvlášť důležitá, aby se předešlo infekci nebo jiným komplikacím. Čistit zbylé zuby si můžete záhy po zákroku. Důležité je především vyhýbat se dotyku místa po vytrženém zubu zhruba 2-3 dny.V místě vznikne menší krevní sraženina neboli zátka, pod kterou se rána bude léčit. Je třeba nestrhnout nebo jinak neporušit tuto zátku, aby pod ní docházelo k správnému léčení otvoru po zubu. Je vhodné použít měkký kartáček s hustými štětinami, který důkladně vyčistí okolní zuby a zároveň zmenšíte riziko nechtěnému poškození zmíněné zátky při letmém dotyku dásně. Zubní kartáčky Nanoo jsou tak pro čištění zubů v případě vytrhnutí některého z n nich jako dělané. Nanoo kartáčky mají husté, měkké a antibakteriální štětiny, jsou vhodné k péči o zubní dutinu s citlivými dásněmi i během standardní péče o chrup. Vhodné je také pořízení antibakteriální zubní pasty, která vám pomůže eliminovat infekci.

Několik hodin po vytržení zubu chlaďte dáseň a tvář ledem či mraženou zeleninou. Prvních několik hodin, po odeznění anestezie, vás s velkou pravděpodobností bude nějakou dobu trápit menší bolest dásně. Většinou stačí využít volně dostupné léky proti bolesti. V případě horečky, krvácení nebo nesnesitelné bolesti, na kterou nestačí volně dostupné léky, kontaktujte lékaře.

V den zákroku, v případě nutnosti i další den, se vám bude lépe jíst kašovitá nebo měkká strava (těstoviny, rýže…). Několik dnů po zákroku se vyhýbejte větší fyzické námaze, nekuřte a nepijte alkohol. Dobré je také vyhnout se sauně, horkým nápojům a tvrdým či křupavým potravinám.

Trhání zubů samo o sobě zní často více hrozivě, než je tomu ve skutečnosti. Pro zubaře jde o rutinní záležitost, a to i pokud jde o trhání stoliček či dokonce zubů moudrosti. Je třeba zuby několik dnů před zákrokem čistit kartáčkem s měkkými štětinami a antibakteriální pastou. Nanoo kartáčky jsou pro tuto příležitost perfektní, a to i díky jejich antibakteriálním vlastnostem. Kromě vhodného kartáčku při péči o chrup po trhání zubu je dobré pořídit i antibakteriální pastu a pár hodin po zákroku dáseň ledovat. Před i po trhání je dobré se alespoň několik hodin, ideálně dnů, vyhýbat kouření a alkoholu. Jak vidíte není se čeho se bát, i když menší nervozita je pochopitelná. Pokud vás trhání zubů čeká, držíme palce a přejeme brzké uzdravení.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz