Návštěva zubaře

Zuby se kazí snadno a rychle. Péče o ně je tak důležitá, stejně jako prevence. Návštěvy zubaře by tak spolu s jejich pravidelným čištěním či návštěvou dentální hygieny měli být samozřejmostí. Řadě menších i vážnějších zdravotních komplikací související s ústní dutinou lze předejít právě včasnou návštěvou zubaře. Jak často můžete chodit na preventivní prohlídky k zubaři či po jakém benefitu se poohlížet při hledání nové práce v souvislosti s péčí o zuby si povíme v článku.  

Preventivní prohlídky zubaře

Pacienti mají nárok na 2 preventivní návštěvy zubaře. Respektive preventivní prohlídka se má konat 1x ročně, a to s cca 11měsíčním odstupem. Ovšem již po 5 měsících od provedené preventivní prohlídky máte nárok na tzv. pravidelnou prohlídku, a to i když nemáte žádné akutní problémy.

Alespoň na jednu preventivní prohlídku ročně byste tedy měli vyrazit i pokud nemáte žádné subjektivní potíže. Mnoho onemocnění ústní dutiny, včetně zubních kazů nebo různých onemocnění dásní se neprojevuje na první pohled zjevnými příznaky. Při včasné diagnostice i „obyčejného“ zubního kazu ušetříte nejen čas strávený na zubařském křesle, ale i značnou částku své peněžence. Spravení počínajícího kazu může trvat „pár“ minut a zubař využije na otvor po kazu nepatrné množství materiálu což vás přijde na relativně nízkou částku v řádu spíše stovek korun. Pokud je zub kazem narušen až k dásni, můžete o zub přijít dokonce úplně. Nejen že v takovém případě můžete strávit u zubaře dohromady i několik hodin, ale i vaši peněženku to může přijít na mnoho tisíc korun.

Návštěva zubaře a pojišťovna

Na základní péči u zubaře vám přispívá pojišťovna, tedy především preventivní prohlídky byste měli mít hrazené pojišťovnou. Při výběru zubaře si předem ověřte, že vámi vybraný zubař má s vaší pojišťovnou smlouvu. Za mnoho zdravotnických úkonů vám bude zubař něco málo účtovat, a to zpravidla i za ošetření běžného zubního kazu. Co se týče výše částky, kterou po vás zubař bude vyžadovat, pak záleží na mnoha faktorech. Například na úkonu, který vám bude provádět a na konkrétní smlouvě, kterou má s vaší pojišťovnou, ale i na materiálu který při zákroku využije. Například některé materiály na plomby jsou plně hrazeny pojištěnou, jiné částečně a řada z nich není hrazena vůbec. Především při náročnějších úkonech si tak raději dopředu ověřte, kolik vás zákrok bude stát a zjistěte si, jakou variantu ošetření vám (alespoň částečně) uhradí pojišťovna.

Zaměstnanecký benefit ve formě dentální péče

Mnoho firem, především ze „západu“, má v nabídce benefitů i tzv. dentální péči. Především pro lidi s problematickým chrupem může být tento benefit jedním z taháků. Příspěvek na dentální péči pak může mít různou formu, respektive se často liší částka, kterou každý rok firma na různé zubařské úkony přispěje svým zaměstnancům. V některých firmách vám přispějí „jen“ na základní ošetření ve formě „lepší“ plomby, v jiné si můžete nejlepším možným způsobem (a i často tím nejdražším) nechat ošetřit komplet celý chrup.

Návštěvy zubaře jsou pro mnoho lidí noční můrou. Často se ani není čemu divit, řada dentálních zákroků není zrovna příjemná a může trvat i řadu hodin, a často vás mohou stát i mnoho tisíc korun. Tak jako tak se radí návštěvy zubaře nepodceňovat a chodit na pravidelné prohlídky k zubaři alespoň 1x ročně, ideálně 2x. Při preventivní prohlídce může doktor odhalit začínající zdravotní problém, a to i když zatím nepociťujete žádný problém v podobě bolesti nebo zvýšené citlivosti. V takovém případě pak na zubařském křesle strávíte podstatně kratší dobu a zároveň nebudete muset doplácet větší částky, než když k zubaři zamíříte až v momentě, kdy to bude akutní.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz