Jak se zbavit tmavých skvrn na zubech či zažloutlého chrupu

Zdraví zubů a ústní dutiny ovlivňuje velké množství faktorů. Velkou roli hraje genetika, správná technika čištění zubů, ale i strava, kterou konzumujeme. Vedle kazů nebo zubního kamene se mnoho lidí potýká s flíčky na zubech nebo zažloutlými zuby. Obojí může pokazit jinak krásný úsměv.

Příčiny flíčků a zažloutlých zubů

Přirozená barva zubů není u nikoho zářivě bílá. Pro mnoho lidí jsou lehounce zažloutlé zuby přirozenou barvou jejich chrupu. Nicméně tmavší odstín žluté u zubů v pořádku není a příčin může být více. Stejně tak by se na zubech neměly objevovat tmavé flíčky. Častým důvodem tmavých skvrnek na zubech nebo výrazně zažloutlá barva celého chrupu může například častá konzumace nápojů a jídel s tmavým pigmentem. Jednou z nejčastějších příčit je pití černého čaje, kávy nebo červeného vína. Mezi další faktory ovlivňujíc barvu zubů patří špatná hygiena, kouření, ale i genetika nebo stárnutí.

Jak se zbavit tmavých skvrnek a zažloutlého chrupu

Kromě návštěvy zubaře či dentální hygieny se často doporučuje lehká změna jídelníčku. Jedno z nejčastějších doporučení je výměna (nebo alespoň omezení) kávy a černého čaje za zelený čaj. Zelený čaj, kromě toho že má podobné povzbudivé účinky jako černý čaj a káva, má i další pozitivní vliv na organismus. V případě zubní dutiny snižuje riziko zubního kazu, působí pozitivně na dásně a umí zbavit dech nepříjemného zápachu. Základem je pít zelený čaj bez cukru a bez dalších, především umělých, sladidel. Mezi další častá doporučení patří soustředit se na správnou techniku čištění zubů, pořízení vhodného kartáčku, a nekouřit.

S již vzniklými skvrnkami a výrazně zažloutlými zuby vám pomohou především zubaři nebo dentální hygiena. K bělejší barvě zubů si můžete pomoci i doma, a to za pomoci aplikace přípravků určené pro bělení zubů. Aplikovat můžete například přípravky ve formě gelu, který obsahuje koncentraci peroxidu nebo karbamid-peroxidu. Tyto látky pronikají přes zubní sklovinu, kdy pak dochází k oxidaci pigmentu, tedy zesvětlení zubů. Na trhu je také velké množství zubních past s bělícím efektem. Bělící zubní pasta za pomoci kvalitního Nanoo kartáčku s jemnými štětinami vám pomůže zářivý úsměv bez skvrn především udržet.

O návštěvě dentální hygieny jsme se v minulých článcích již párkrát rozepsali. Během návštěv dentální hygieny vám pomůžou nejen se zvládnutím správné techniky čištění zubů nebo s kvalitním odstraněním zubního plaku a zubního kamene, ale i s šetrným vybělením zubů a odstranění různorodých skvrn.

Mít bílý chrup beze skvrn je dnes normou. S důkladným a šetrným odstraněním skvrn a s vybělením zubů vám pomůže zubař a návštěva dentální hygieny. Následná údržba bílého chrupu je nicméně poměrně jednoduchá i v domácích podmínkách. Lze jím docílit například omezením tmavých nápojů jako káva, černý čaj nebo červené víno. Samozřejmostí je důkladné čištěním zubů za pomoci Nanoo kartáčků s jemnými štětinami v kombinaci s bělící pastou nebo občasné využití speciálních gelů s bělícím efektem.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz