Jak používat zubní nit

Pravidelná péče o ústní dutinu je důležitá, patrně se najde málokdo, kdo by toto tvrzení měl tendenci zpochybňovat. Někdo má štěstí na genetiku, a i bez nějaké zvláštní péče má zuby jako perličky. Mnozí z nás se ale bez pravidelných návštěv zubaře a zubní hygieny a bez důkladné každodenní péče doma neobejdou. Kromě zubní pasty a kartáčku na zuby se vyplatí naučit se pracovat i s mezizubním kartáčkem, ústní vodou či zubní nití. V tomto článku se zaměříme především na výhody, které přináší zubní nit a jak s ní správně pracovat.

Zubní nit vs. mezizubní kartáček

Základní funkcí běžného zubního kartáčku, mezizubního kartáčku i mezizubní niti je odstranění zubního plaku. Zubní plak je vlastně druh biofilmu, který se tvoří ve vlhkém prostředí, ve kterém se vyskytují bakterie. Větší nános zubního plaku na zubech je pak základem pro mnoho potíží, včetně rychlejší kazivosti zubů nebo paradontózy. Zatímco na větších plošinách zubů plak odstraníte poměrně snadno za pomoci běžného zubního kartáčku, v mezizubních prostorách je třeba, abyste si pomohli buď mezizubním kartáčkem nebo zubní nití.

Mezizubní prostory jsou běžný kartáčkem prakticky nedostupné. Pokud máte mezi jednotlivými zuby větší mezírky, tak vám s odstraněním plaku či uvízlého jídla snadno pomůže mezizubní kartáček. Mnoho lidí má ovšem v mezizubních prostorách velmi málo místa a ani mezizubní kartáček se tam nedostane. Pak přijde vhod právě zubní nit.

Jak správně použít zubní nit

Čištění zubů klasickým zubním kartáčkem vyžaduje správnou techniku, aby čištění bylo co nejvíce efektivní. V případě zubní niti je správná technika čištění zubů snad ještě o chlup důležitější než u zubního kartáčku. Nit je poměrně ostrá a pokud zaberete víc, než je nutné, můžete si lehce pořezat dásně.

Při čištění zubů zubní nití je třeba pamatovat především na jemnost, aby nedošlo k poranění ústní dutiny. Na celý proces čištění zubů vám bude stačit jeden kousek zubní nitě o délce cca 45 cm. Konce nitě si lehce naviňte na prst z každé ruky. Délka nitě, kterou pak využijete k samotnému čištění, by měla mít okolo 2,5 cm. Kolébavým pohybem zaveďte nit do mezizubního prostoru. V momentě, kdy se nit přiblíží natěsno k dásni, zahněte ji do tvaru písmene C okolo zubu. S nití proti boční straně zubu jemně klouzejte po povrchu zubu nahoru od dásně. To samé opakujte i u druhého zubu. Buďte pečliví, ale i opatrní, při prudším pohybu by mohlo dojít k zmíněnému poranění dásně. To samé opakujte i u ostatních zubů. Pokud se vám nedaří si za pomoci niti adekvátně vyčistit mezizubní prostory či dochází příliš často k poranění dásní, poraďte se o správné technice se svým zubařem nebo při návštěvě dentální hygieny.

Čištění zubů je každodenní rutinou mnoha lidí, každý k této činnosti přistupuje lehce odlišně oproti ostatním. Ať už máte zdravé zuby v důsledku toho, že jíte minimum cukrů či díky ideální genetické výbavě, patříte mezi šťastlivce, kterým tato pravidelná činnost nezabere příliš času. Pokud se vám zuby kazí pomalu jen z pohledu na jídlo, je třeba věnovat se péči o zuby o chlup důkladněji. Ať už patříte do jakékoliv skupiny, čištění zubů se prostě nevyhnete. Zubní nit vám pak s péči o chrup výrazně pomůže.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz