Jak pečovat o citlivé zuby

Jak pečovat o citlivé zuby

Správná péče o zuby není žádná věda. Za pomoci kvalitního kartáčku, kvalitní zubní pasty, zvládnutí správné techniky čištění zubů, pravidelných návštěv zubaře a dentální hygieny budete mít krásné a zdravé zuby.Nicméně snad každý z nás má čas od času nějaký menší problém se zuby. Jedním z častých problémů je citlivost zubů a dásní. Citlivost se nejčastěji projevuje při konzumaci zmrzliny nebo horkého nápoje, ale i při samotném čištění zubů. Jak si s tímto problémem poradit si povíme v článku.

Projevy a důvody citlivých zubů

Citlivost zubů je poměrně častý problém, s kterým se lidé trápí. Důvodů může být celá řada, s přesným určením problému a jeho řešením vám pomůže především váš zubař. Pokud jsou vaše zuby citlivé až bolestivé při různých podnětech (horké, studené nebo kyselé jídlo a pití nebo i při čištění zubů…) již několik týdnů nebo měsíců, tak neváhejte a zmiňte tento fakt při vaší pravidelné prohlídce u zubaře. Pokud vás citlivost zubů trápí velice intenzivně, domluvte si návštěvu zubaře ještě před plánovanou pravidelnou prohlídkou.

Citlivost zubů může způsobovat zubní kaz, nešetrné bělení zubů, ustoupení dásní nebo opotřebení skloviny. Pokud je citlivost mírná a krátkodobá, může jít i jen o podráždění dásní například při „drsnějším“ a hrubším čištění zubů. Pomoci si můžete i sami drobnějšími změnami v ústní hygieně.

Jak řešit citlivé zuby

Zakupte si vhodnou pastu na zuby určené pro citlivé zuby, nabídka takovýchto zubních past je poměrně široká. Ústní voda bez alkoholu je také výbornou volbou. V kombinaci se zubním kartáček s jemnými štětinami a čištění jemnými tahy dosáhnete ideálního výsledku. Právě kartáčky Nanoo, které obsahují 12 000 jemných vláken, jsou perfektní volbou pro lidi trpící na citlivé zuby. Jemná vlákna kartáčků důkladně vyčistí zubní plak (který je častou příčinou zubních kazů), ale i zamezí odhalování zubních krčků, které jsou také častým zdrojem citlivých zubů.

Citlivost zubů způsobená skřípáním zubů

Jednou z dalších možných příčin citlivých zubů může být tzv. bruxismus neboli skřípání zubů. Skřípat zuby můžete přes den, ale i během spánku, a to, aniž byste si to uvědomovali. Jednou z nejčastějších příčin skřípání zubů je stres, je tak dobré udělat vše pro vaši psychickou pohodu. Pravidelný a dlouhý spánek, vyvážená strava, pohyb a věnování se zábavným a zajímavým činnostem, to vše a mnoho dalšího může přispět k dobré psychické pohodě a tím pádem i zdravým zubům. Do své denní rutiny můžete zařadit i trénink uvolnění čelisti, proti jejímu ztuhnutí.Pokud je skřípání zubů natolik závažné, že si ho uvědomujete a vaše zuby tím trpí čím dál více, je načase zvážitpořízení chrániče zubů.

Citlivé zuby jsou běžným problémem, s kterým se může dříve nebo později setkat každý z nás. Zubní pasta určená pro citlivé zuby, ústní voda bez alkoholu, minimum stresu a kvalitní zubní kartáček s jemnými vlákny vám pomůže. Při dlouhodobějších a intenzivních potížích navštivte vašeho zubního lékaře. Nezapomeňte ovšem na základní pravidlo, že potížím, které způsobují citlivé zuby (kazy, odhalené zubní krčky atd.) je lepší předcházet.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz