Čištění zubů s rovnátky

Zářivé a rovné zuby jsou důležitou součástí našich úsměvů. Odstranění plaku, kamene a dalších nečistot docílíme správným čištění našeho chrupu, a to i v domácím prostředí. K rovným zubům nám pomohou rovnátka, která jsou vyrobena na pokyn zubaře. Péče o zuby s rovnátky je o něco náročnější než bez nich, především pokud máte fixní rovnátka. Jak správně o zuby s rovnátky pečovat si povíme.

Vybavení při péči o zuby s rovnátky

Na běžnou péči o zuby vám vystačí kvalitní hustý a měkký kartáček, zubní pasta, správná technika a pravidelná návštěva zubaře a dentální hygieny. S fixními rovnátky je to složitější. Kromě měkkého a hustého kartáčku budete potřebovat jednosvazkový kartáček, mezizubní kartáček a zubní pastu.

Kartáček Nanoo je perfektní volbou pro péči o zuby s rovnátky. Za pomoci Nanoo kartáčku pečlivě vyčistíte všechny plošky zubů, kterých se nedrží rovnátka, tedy plošky z vnitřní strany zubů (od jazyka a od patra).

Solo neboli jednosvazkový kartáček vám pomůže s čištěním zámečků a jejich okolí, prostorů pod obloukem a pružinami. Tento kartáček lze využívat bez pasty, můžete ho používat snadno i mimo koupelnu a lehce zdlouhavé dočišťování zámečků si zpříjemnit čtením knihy nebo sledováním televize.

Mezizubní kartáček využijete jak k čištění mezizubních prostor, tak k čištění zubů pod drátkem fixního aparátu. Pokud pořizujete mezizubní kartáček pouze na čištění zubů s rovnátky, pořiďte si o něco větší velikost, než si běžně pořizujete na mezizubní prostory. S vhodnou velikostí vám poradí při návštěvě dentální hygieny. Mezizubním kartáčkem se doporučuje čistit si zuby po každém jídle, zbytky jídla se totiž mají tendenci zachytávat do drátků rovnátek.

Rovnátka a dentální hygiena?

Péče o zuby s rovnátky je o něco komplikovanější, ale s trochu praxe jde zvládnout levou zadní, stejně jako běžná péče o zuby. I s rovnátky se doporučuje navštěvovat dentální hygienu, a to ideálně každé tři měsíce. Během každé návštěvě vám dentální hygienik profesionálně odstraní nečistoty nejen z povrchu zubů, ale i z fixních rovnátek a jejich bezprostředního okolí. Zároveň vám poradí různé triky i správnou péči o zuby s rovnátky, které vám po sundání rovnátek zaručí nejen rovné zuby, ale i chrup bez plaku a zubního kamene.

Čištění zubů s rovnátky není až taková věda, jak by se na první pohled mohlo zdát. Kromě klasického zubního Nanoo kartáčku stačí pořídit mezizubní kartáček a jednosvazkový kartáček, kterými vyčistíte samotná rovnátka a zamezíte tím šíření bakterií, které by vám v ústech dělaly další neplechu. Při správné péči o zuby s rovnátky budete mít po jejich sundání nejen rovné zuby, ale i krásný bílý úsměv bez kazů.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz