Zubní kámen – jeho vznik a vliv na chrup

Mít perfektní úsměv je v době selfíček a sociálních sítí samozřejmostí. Snažit se docílit zdravých zubů a krásného úsměvu je ovšem důležité i bez ohledu na svět internetu. Jak takového úsměvu docílit? Základem je správná technika čištění zubů a pravidelná návštěva zubaře. Pro mnoho lidí je dnes samozřejmostí i pravidelná návštěva dentální hygieny, která pomůže s odstraněním zubního plaku i zubního kamene. Zubní kámen je bohužel častou součástí úsměvů. Jak zubní kámen vznik, co může způsobit a jak se ho zbavit, si povíme v článku.

 Co je zubní kámen

Zubní kámen je zmineralizovaný zubní plak. Pokud zubní plak není dlouhodobě správně čištěn, postupem času se z něj může stát zubní kámen. Zubní plak je častým zdrojem zubních kazů. Nicméně k zubnímu kameni často přispívá koncentrace a složení slin nebo jejich nedostatečné množství. Záleží také na celkovém stavu organismu. Je proto důležité dbát na správnou výživu a dodržovat pitný režim.

Základní charakteristikou zubního kamene je hrubý, tvrdý nános, který má nažloutlé až nahnědlé zbarvení.Tuto vrstvu nečistot již nelze odstranit zubním kartáčkem. Většinou je zubní kámen umístěn na místě, kde se zub viditelně setkává s dásní a objevuje se zejména na vnitřní straně zubu a často i v mezizubních prostorách. Nejčastěji se objevuje na horních stoličkách nebo předních spodních zubech.

Co zubní kámen může provést

Zubní kámen, stejně jako zubní plak, napomáhá k vzniku zubního kazu, anebo zánětu dásní. Je důležité se pokoušet vzniku zubního kamene předejít. Pokud se již stane a zubní kámen máte, je důležité navštívit zubaře nebo dentální hygienu, kde vám s odstraněním zubního kamene pomůžou.

Zubní kámen vytváří perfektní prostředí pro bakterie. Zároveň dráždí dáseň, a to především mechanicky. Zubní kámen pomáhá vzniku infekčním zánětům, který se může přes zánět závěsného aparátu zubu, tedy paradontitidu, vyvinout do paradontózy.

Odstranění zubního kamene

Na internetu naleznete mnoho návodů, jak aspoň částečně zubní kámen odstranit doma. V domácích podmínkách sice můžete vrstvu zubního kamene lehce ztenčit, úplně ho ale sami neodstraníte nikdy. Navíc při neodborném odstraňování zubního kamene si můžete poškodit zuby i dáseň. Proto je důležité soustředit se na správnou péči o zuby a vzniku zubního kamene se snažit předcházet. Kompletní odstranění kamene zvládne buď zubař, nebo dentální hygienik.

Nejčastěji se zubní kámen odstraňuje třemi způsoby. Ultrazvukem, laserem a speciální škrabkou. Nejvíce se využívá právě ultrazvuk, který šetrně a bezbolestně odstraní zubní kámen. Procedura pokračuje dočištěním, respektive mechanickým seškrábáním zbytků kamene a leštěním pomoci speciální pasty a kartáčků, završit ji lze pískováním.

O správném čištění zubů a předcházení vzniku zubního plaku a tím pádem i zubního kamene, toho bylo napsáno mnoho. Některé základní tipy naleznete i v předchozích článcích našeho blogu. Důležitá je především správná technika čištění zubů a využití vhodného zubního kartáčku. Nanoo kartáčky vyčistí vaše zuby důkladně od zubního plaku a díky jemným štětinkám ochrání zubní sklovinu i dásně. Nebudete se tak muset bát vzniku zubního kamene a případných s tím souvisejících problémů.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz