Ústní voda a její účinky

Pravidelná péče o chrup je běžnou součástí naší každodenní hygieny. I tato zdánlivě jednoduchá a samozřejmá činnost může mít mnoho podob. Zatímco jednomu stačí zubní pasta a zubní kartáček a hotový je během 30 vteřin, jiný se zubům věnuje dohromady alespoň 10 minut denně a do jeho vybavení patří ještě mezizubní kartáček a ústní voda. Dnes se v článku zaměříme především na využití ústní vody v každodenní zubní hygieně.

Účinky ústní vody

Na trhu je velké množství ústních vod a každá může mít trochu jiné účinky. Základní funkcí ústní vody je odstranění zbytků zubního plaku z míst, do kterých se nedostane běžný kartáček nebo mezizubní kartáček. I s perfektně zvládnutou technikou čištění zubů zůstane většinou na zubech malá část zubních plaku (většinou v mezizubních prostorech). Ústní voda dočistí chrup právě i od těchto zbytečků. Záleží, po jaké konkrétní ústní vodě sáhnete, ale většina ústních vod obsahuje látky, které zůstanou na povrchu zubů a prodlužují tím dobu jejich působení.

Mnoho ústních vod obsahuje kombinaci fluoru a cínu, voda má z dlouhodobějšího hlediska dobrý účinek. Díky této sloučenině se vážou na povrchu zubů látky obsažené v ústní vodě a zvyšuje se tím antibakteriální účinek vody. Ústní vody, které obsahují chlorhexidin jsou dobré k prevenci nebo léčbě onemocnění dásní. Ústní vody bez fluoridů, alkoholu a běžných antibakteriálních složek pomáhají obnovovat poškozenou zubní sklovinu, a to za pomoci bioaktivních mikročástic Uhličitanu-Hydroxyapatitu-Zinconěného.

Jak správně používat ústní vodu

Doporučuje se využít ústní vodu jednou denně, většinou po večerním čištění zubů. Nejprve si vyčistěte zuby klasickým kartáčkem, jak jste zvyklí. Následně dočistěte zuby za pomoci mezizubního kartáčku. Až jako poslední úkon propláchněte pusu ústní vodou. Přesné účinky a doporučení na to, jak dlouho ústní vodu ponechat v ústní dutině se dočtete na každé ústní vodě. Většinou se doporučuje nechat ústní vodu působit několik vteřin a až pak jí vyplivnout. Zároveň se po zhruba 5-10 minutách doporučuje ústa vypláchnout čistou vodou. Po vypláchnutí ústní dutiny ústní vodou a posléze čistou vodou se doporučuje nic nejíst a alespoň pár minut i nic nepít, aby ústní voda mohla důkladně působit.

Pokud se vám stane, že trochu ústní vody spolknete, nic se neděje. Sice většina ústních vod kromě různých chemických sloučenin obsahuje i trochu alkoholu, ale počítá se s tím, že k občasnému spolknutí trochy ústní vody dojde. Především u menších dětí (většinu je doporučováno začít používat ústní vodu v 5-7 letech) nebo i u citlivějších dospělých, se může stát, že se budou cítit díky alkoholu v ústní vodě trochu malátně. U dětí i dospělých může dojít k slabšímu podráždění žaludeční sliznice éterickými oleji obsaženými v ústní vodě. Tyto a případné další potíže se objevují zřídkakdy a rychle pominou.

Mnoho lidí ústní vodu používá již několik let automaticky, jiní jí teprve přicházejí „na chuť“. Stačí lehce popátrat na internetu nebo se poptat při příští návštěvě dentální hygieny. Určitě narazíte na vhodnou ústní vodu právě pro vás. Základní funkcí ústní vody je zničit zbytkové bakterie a plak, který vám v ústní dutině zůstal po vyčištění zubů kartáčkem a mezizubním kartáčkem. Nanoo kartáčky díky antibakteriální úpravě a jemným a hustým štětinkám pomohou s likvidací plaku a bakterií, v kombinaci s ústní vodou docílíte ještě lepších účinků. Doporučuje se využívat ústní vodu denně, ideálně po večerním čištění zubů a pak již nic nejíst a ideálně chvíli ani nic nepít. Pak budete mít zuby jako ze škatulky.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz