Péče o zuby během těhotenství

Těhotenství je radost, ale i starost. Těhotenství samo o sobě je poměrně velkou zátěží pro celé tělo. Každá žena prožívá totiž těhotenství trochu jinak. Některé ženy o něm pomalu ani neví, jiná již od začátku trpí nevolnostmi a dalšími potížemi. Během těhotenství se hodně a často mění hladina hormonů, což ovlivňuje fungování mnoho tělesných funkcí, včetně stavu zubů a dásní. Je tak třeba se během těhotenství starat nejen o celé tělo a psychickou pohodu, ale pečovat konkrétně i o ústní dutinu.

Zuby a těhotenství

Hned na začátku těhotenství vás tak může potrápit zánět dásní neboli těhotenská gingivitida. Na záněty má vliv překrvení sliznic, tím pádem i dásní (jeden z důsledků těhotenství). V kombinaci s rozhozenými hormony a tendencí mlsat během těhotenství záněty vznikají snadno.

Dalším z problémů, který může těhotné ženy potrápit je zubní plak, který se během těhotenství tvoří o něco snadněji. Vliv na plak mají nejen rozhozené hormony, ale různé chutě, které se s těhotenstvím pojí a tím pádem časté zobání různých dobrot. I když jste zvyklé čistit si zuby automaticky 2x denně, během těhotenství se doporučuje čistit si zuby víckrát, především po konzumaci sladkého.

Správná péče o zuby během těhotenství

Pro odstranění zubního plaku a pro správnou péči o dásně se doporučuje používat pastu pro citlivé zuby, mezizubní kartáčky, a především klasické zubní kartáčky s měkkými štětinami. Vhodné tak jsou Nanoo kartáčky, které disponuji ultra měkkými štětinami. Nanoo kartáčky s 12 000 měkkými vlákny jemně zuby vyčistí a důkladně ze zubů odstraní zubní plak. Ultra jemná vlákna nepoškozují zubní sklovinu a dásně, obojí je během těhotenství hodně citlivé.

A jak je to s čištěním zubů, pokud trpíte během těhotenství častými nevolnostmi? Mnoho lidí má tendenci si po zvracení zuby automaticky vyčistit a zbavit se tak nepříjemného pocitu i případného zápachu. Nicméně čištění zubů se nedoporučuje okamžitě po zvracení, a to z toho důvodu, že se uvolní i kyselé žaludeční šťávy, které lehce naruší sklovinu. Pokud si zuby okamžitě začnete čistit, sklovinu si tak můžete více poškodit (podobně jako byste si zuby čistili ihned po konzumaci ovoce nebo jiné kyselejší potraviny). Pokud nevolnostmi trpíte častěji, ústní dutinu si nejprve vypláchněte čisto vodou, zuby si vyčistěte až s časovým odstupem.

Doporučené doplňky stravy během těhotenství

V průběhu těhotenství je důležité dbát na stravu, která doplní všechny potřebné živiny a vitamíny důležité pro budoucí maminku i miminko. Řada vitamínů a minerálů pomůže jak vývoji kostí dětí, tak i těhotné ženě s péčí o zuby. Vápníknapomáhá posilovat v těle kosti a také zpevňuje zubní sklovinu. Vitamín D zase pomáhá tělu vstřebávat vápník a spolu s draslíkem zvyšuje minerální hustotu v kostech. Fosfor podporuje vápník při budování silných kostí a zubů. V jídelníčku by nemělo chybět ani jídlo s vitamínem C, který chrání zuby před uvolněním i zánětem.

Těhotenství je krásné, ale zároveň velice náročné období, a to psychicky i fyzicky. Rozhozené hormony si s tělem ženy dělají, co chtějí, a ovlivňují jak její emoce, tak celkový zdravotní stav. Během těhotenství je tak důležité starat se o celkové zdraví, ale věnovat se i konkrétně péči o zuby a dásně. Samozřejmostí by měla být alespoň jedna návštěva zubaře po prvním trimestru, a i časté čištění zubů za pomoci kvalitního zubního kartáčku Nanoo s jemnými štětinami.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz