Mezizubní kartáček a jeho využití

Mezizubní kartáček a jeho využití

Čištění zubů je běžná součást naší každodenní rutiny. Mezi běžné vybavení každého z nás pak patří klasický zubní kartáček a zubní pasta. Kromě výše zmíněného nám krásné a zdravé zuby ovlivní i strava nebo genetika. Pomoci si můžete i pořízením dalších pomůcek, které vám k zdravým zubům pomohou. Patří mezi ně například ústní voda nebo mezizubní kartáček. O ústní vodě jsme se trochu rozepsali již v jiném článku, v tomto se zaměříme především na mezizubní kartáček.

Výběr mezizubního kartáčku

U klasického zubního kartáčku si můžete vybrat vhodný kartáček částečně podle velikosti hlavice, ale především podle toho, jak jsou měkké a husté štětiny. U mezizubního kartáčku je důležitá především velikost mezizubního kartáčku. Vhodnou velikost je třeba vybrat s ohledem na velikost vašeho konkrétního mezizubního prostoru. Pokud zvolíte příliš malý mezizubní kartáček, nevyčistí plak v mezizubních prostorách dokonale. Pokud sáhnete pomoc velkém kartáčku, můžete si zase poranit dásně. Pokud s mezizubním kartáčkem teprve začínáte a nejste si velikostí jistí, poraďte se vaším zubařem nebo při návštěvě dentální hygieny.

I mezizubní kartáček je třeba pravidelně měnit. U tohoto typu kartáčku při výměně platí stejná pravidla jako u klasických kartáčků, tedy výměna by měla proběhnout nejpozději po třech měsících. Vyměnit ho můžete samozřejmě i dříve, například při zjevném opotřebení kartáčku nebo po prodělaném větším nachlazení.

Kdy a jak používat mezizubní kartáček

Mezizubní kartáček se doporučuje využívat jednou denně, ideálně při večerním čištění zubů. Vhodným momentem je po vyčištění klasickým kartáčkem a před použitím ústní vody. Při používání mezizubního kartáčku je třeba být důslední. Tyto kartáčky slouží k dočištění zubů v místech, kam se běžný kartáček nedostane. Jak jeho název napovídá, jedná se především o mezizubní prostory, v kterých se běžně usazují zbytky jídla a plaku. Mezizubním kartáčkem si také můžete pomoci kdykoliv během dne, kdy vám mezi zuby uvízne jídlo, kterého se ne a ne zbavit.

Čištění mezizubním kartáčkem sice není moc velká věda, přesto pokud s jeho využitím nemáte zatím žádné zkušenosti, doporučuje se zkonzultovat správnou techniku při návštěvě zubní hygieny, abyste si nechtěně nepoškodili dásně. Základem je mezizubní kartáček držet mezi palcem a ukazováčkem. Kartáček se zasune do mezizubního prostoru pod úhlem 45 stupňů směrem od dásně tak, abyste si ji omylem nepoškodili. Kartáček protáhněte mezi zuby lehkým tahem směrem dovnitř a ven a opakujte tento pohyb 2-3x. Stejným způsobem opakujte ve všech mezizubních prostorách.

Čištění zubů je a není složité zároveň. Je třeba naučit se správnou techniku a plánovat si pravidelné návštěvy zubaře a dentální hygieny. V momentě, kdy si vše zautomatizujete, budou vám odměnou krásné zuby a vy nad jejich péči nebudete muset vůbec přemýšlet. Mnoho lidí o existenci mezizubních kartáčků ví, velké množství lidí je má i doma, ale těch, co by je pravidelně opravdu i využívali již tolik není.

Pokud máte štěstí na genetiku a vaše strava obsahuje minimum cukrů, je možné, že patříte mezi šťastlivce, kteří i bez většího snažení mají zuby téměř bez kazů. Běžní smrtelníci se ovšem o zuby musí starat přeci jen trochu pečlivěji, a mezizubní kartáček by tak měli nejen mít v koupelně, ale i ho využívat. Jeho pravidelné použití vám pomůže předejít od zubních kazů v mezizubních prostorách, ke kterým se poměrně špatně dostává i zubař. Pokud vhodně veliký mezizubní kartáček zkombinujete s antibakteriálními Nanoo kartáčky, nehrozí že si poškodíte dáseň a budete se moci chlubit krásnými, a především zdravými zuby.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz