Funkce zubní pasty při čištění zubů

O důležitosti čištění zubů dnes asi nepochybuje nikdo. Při péči o zuby je důležité věnovat pozornost nejen výběru vhodného zubního kartáčku, ale i zubní pasty.

Je třeba podotknout, že při čištění zubů je nejdůležitější kombinace vhodného zubního kartáčku a správné techniky čištění zubů. Především kartáček a správná technika totiž ovlivní odstranění všech zbytků jídla z ústní dutiny, zamezí šíření zubního plaku a následné tvorbě zubního kazu. Při zvládnutí těchto faktorů se můžete dokonce můžete i bez zubní pasty úplně obejít a čistit si tak zuby pouze kartáčkem a vodou.

Prospěšnost zubních past

Některé studie poukazují na to, že zubní pasty kvůli své vysoké brusnosti urychlují opotřebení zubní skloviny a zvyšují tak citlivost zubů. Takto dlouhodobě namáhané zuby pak můžou ztmavnout a hrozí pak vyšší kazivost. Podle řady studií pak k takovému jevu nedochází právě v momentě, kdy zuby dlouhodobě čistíme pouze kartáčkem a vodou. Primární funkce zubní pasty totiž není v tom, že by zefektivnila například odstranění zubního plaku.

Proč je tedy většina z nás zvyklá používat zubní pastu? A to i přes to, že při odfláknutém čištění zubů a navrch ještě s nekvalitním kartáčkem vhodným akorát na čištění bot, se navzdory sebelepší pastě opravdu zdravého a bílého chrupu nedočkáme? Pro většinu lidí je zubní pasta důležitá především proto, že zajistí svěží dech a pocit dobře vyčištěných zubů.

Výběr zubních past je dnes hodně široký. Kromě svěžího dechu pak pasty často nabízí i určitou funkci navíc, například šetrné bělení zubů nebo posílení skloviny a dásně. Součástí složení pasty je pak poměrně široké, a tedy při výběru vhodné pasty bychom tak měli sledovat její složení.

Oblíbená složka zubních past – fluor

Fluor je oblíbenou složkou zubních past. Mnoho odborníků se ovšem dodnes nemůže shodnout na tom, jestli je našemu zdraví prospěšný nebo nám škodí. V zubních pastách se nicméně používá především proto, že předchází vzniku zubního kazu. Problémem je, že jde o toxickou látku, jejíž nadbytek se může projevit právě na našich zubech. Nejčastějším projevem jsou bílé skvrnky na zubní sklovině. V určitých případech skvrnky časem zhnědnou a sklovinu naruší. Pokud to s množstvím floru přeženete, můžete zubní sklovinu pak výrazně narušit i nepravidelnostmi na jejím povrchu. To se často stává především dětem, je tak proto potřeba v prvních zhruba osmi letech života dětí dbát na to, aby děti neměli nadbytek tohoto prvku.

Maximální doporučená dávka fluoridu je 0,04 – 0,07 mg/kg hmotnosti. Množství fluoridu v pastách je regulováno, proto pokud využíváte fluor pouze v pastě, nemusíte se bát předávkování. Nicméně je dobré si nastudovat i obsah floru v potravinách, které nejčastěji konzumujete, abyste měli množství konzumovaného fluoru pod kontrolou.

Přírodní a šetrné složení zubních past

Výběr zubních past je dnes opravdu široký, vybrat si tak můžete z řady past, které vám s prevencí proti zubním kazům poslouží stejně, jako ty s fluorem. Především v přírodní kosmetice se využívá například xylitol, který zabraňuje růstu bakterií, které způsobují zubní kaz. Při pravidelném používání pasty s xylitolem se dokonce postupně snižuje přirozený výskyt těchto bakterií v ústní dutině. Podobně funguje třeba i tea tree olej a šťáva z aloe vera. S oběma ingrediencemi se dnes v řadě zubních past můžete setkat čím dál častěji.

Mnoho lidí si zvyklo sledovat složení potravin, ale i ze zubní pasty můžeme přes sliznice v ústní dutině vstřebávat její složení. Je tak důležité si zvyknout i na zkoumat složení zubní pasty. Kvalitní a ideálně přírodní zubní pasta v kombinaci se správnou technikou čištění zubů a s kvalitním Nanoo kartáčkem budou vaše zuby bílé, lesklé a především zdravé.

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz